Draken gaan voor luxe hout en houtpellets

Geplaats door Peter Scheibel op

Draken gaan voor luxe hout en houtpellets

Nordicwoods biedt houtpellets en ovengedroogd luxe hout aan, dat voor een uiterst schone verbranding zorgt. Verschillende restaurants voor fijnproevers en duizenden Deense consumenten wisten dit al, en dat verleidde investeerder Jacob Risgaard ertoe om tijdens Dragons' Den DKK 1 miljoen te investeren in het opkomende online bedrijf.

De Deense markt voor brandhout is groot, maar er is sprake van wisselende kwaliteit en een wat slechte reputatie. Daarom begon Nordicwoods in 2016 met de invoer van ovengedroogd brandhout van een absolute topkwaliteit. Een groot aantal toprestaurants en steenovenpizzeria's in het land maakten hier al gretig gebruik van, want het hout van Nordicwoods verbrandt uiterst schoon. De verkoop vindt volledig online plaats en aangezien online verkoop een van de specialiteiten van Jacob Risgaard is, liep hij tijdens Dragons' Den behoorlijk warm voor Nordicwoods. Zo warm dat hij uiteindelijk een aandeel van 33 procent in het slechts vier jaar oude bedrijf nam.

Aan het roer van Nordicwoods staat Peter Scheibel, die voorheen Global Supply Chain and Production Manager was bij een groot Deens farmaceutisch bedrijf – een achtergrond die perfect lijkt samen te gaan met een bestaan als houtspecialist. Bij Nordicwoods draait alles om kurkdroog essen-, eiken- en haagbeukenhout uit Europese bossen, met zowel duurzame oogst als herbebossing. De leveranciers van Nordicwoods zijn overigens gevalideerd door de Deense ambassades en het vervoer naar Denemarken gebeurt in gesloten vrachtwagens, zodat het hout niet aan weer en wind wordt blootgesteld.

  • Veel huiseigenaren hebben een pallet brandhout besteld, die eerst één à twee jaar moet drogen en bestaat uit onbehandeld hout. Ook zijn veel Denen eraan gewend geraakt dat brandhout op de stoep wordt afgeleverd, waar het nat kan worden voordat ze het droog kunnen opslaan. Wij verkopen alleen handgekozen, handverpakt en ovengedroogd hout, waarvoor wij zelf kunnen instaan. Het feit dat zoveel toprestaurants in zo'n korte tijd klant bij ons zijn geworden, zegt natuurlijk wel wat over onze kwaliteit. Nu willen we het geld van Dragons' Den gebruiken om de stap naar het buitenland maken, aldus een tevreden Peter Scheibel, eigenaar van Nordicwoods. Voor investeerder Jacob Risgaard is het online verkopen van ovengedroogd brandhout ook een voor de hand liggende zakelijke kans:


  • Ik heb zelf wel eens brandhout besteld en ik vond het dan altijd wonderlijk dat de kwaliteit zo matig was. Daarom zie ik heel veel kansen als we met Nordicwoods klanten brandhout aanbieden van een constant hoge kwaliteit, dat schoon en mooi brandt. Daarom moeten we zo snel mogelijk de boodschap verspreiden dat Nordicwoods brandhout van topkwaliteit levert. Ik ben ervan overtuigd dat we het concept en de producten kunnen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de rest van Scandinavië,"" aldus Jacob Risgaard, de nieuwe mede-eigenaar van Nordicwoods. Risgaard is overigens ook mede-eigenaar van een aantal andere bedrijven en hij is al sinds het allereerste begin onderdeel van het groeiavontuur van Coolshop.
Klanten hoeven hun kurkdroge luxehout overigens niet eerst 1 à 2 jaar op te slaan, voordat ze het kunnen gebruiken. In plaats daarvan kunnen ze gewoon bij Nordicwoods een bestelling plaatsen en iedere dag van de week volledig droog hout geleverd krijgen. Naast brandhout verkoopt Nordicwoods verschillende soorten houtpellets, bestemd voor de ongeveer 250.000 Deense pelletkachels. Bovendien is Nordicwoods in samenwerking met het Growing Trees Network bezig met het aanplanten van een gloednieuw bos met een oppervlak van 10 hectare, even ten noorden van Aalborg. Voor iedere partij verkocht brandhout, plant Nordicwoods namelijk een boom. Het doel is om na verloop van tijd een nieuw en duurzaam bos te creëren dat de CO2-balans in stand houdt, bijdraagt aan de biodiversiteit en zorgt voor schoon drinkwater."