Gids voor de opslag van brandhout

Opslag van brandhout

Wanneer u uw brandhout bij ons koopt, is het droog en klaar om te stoken, of het nu openhaardhout is voor de gezelligheid - of om uw huis te verwarmen. Dat zal het echter niet blijven, waneer je het brandhout of  de biomassa niet op de juiste manier opslaat om droog te blijven. Hoe droger het brandhout, hoe beter en milieuvriendelijker de verbranding.

Om je op weg te helpen hebben we wat punten op een rijtje gezet over de belangrijkste regels voor het buiten opslaan van brandhout, en een kleine checklist gemaakt die je kunt gebruiken. Het zelfde advies geldt voor alle biomassa en alle soorten brandhout, of het nu gaat om houtpellets, briketten, brandhout of brandhout voor een openhaard.

De twee belangrijkste regels

Het optimaal bewaren van brandhout is relatief eenvoudig, maar uiterst belangrijk voor het behoud van de hoge kwaliteit van ons hout. Als het geen optie is om het brandhout droog en warm binnen op te slaan, dan zijn er twee basisregels voor het buiten opslaan van brandhout.

Natuurlijk gelden de regels ook voor het opslaan van brandhout binnenshuis, maar hier zou er hopelijk geen probleem moeten zijn met vochtige, zoals als bij de buitenopslag. De twee basisregels zijn:

- Minimaliseer alle vormen van vocht 

- Maximaliseer de luchtcirculatie en laat het hout ademen

Ten eerste moet u altijd proberen vocht te vermijden.

Hout is een natuurproduct en neemt vocht op uit de omgeving, of het nu vers, lucht gedroogd of oven gedroogd hout is. Langdurige blootstelling aan vocht is gedroogd brandhouts grootste vijand, en kan op veel manieren voorkomen. Als je brandhout één dag een beetje vochtig wordt, is dat niet het einde van de wereld, maar op de lange termijn is het heel belangrijk om contact met vocht zoveel mogelijk te vermijden.

Het volgende dat je moet doen om de brandkwaliteit te waarborgen, is het optimaliseren van de luchtcirculatie.

Luchtcirculatie en vochtigheid zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede luchtcirculatie voorkomt dat het omgevingsvocht in het hout kan trekken, en niet te stak op elkaar gestapeld hout zorgt hiervoor het best. Omgekeerd biedt het te los stapelen van hout ook weer een grootere kans voor het vocht om zich op een groter oppervlak te verspreiden, en daarom is het belangrijk om met beide zaken rekening te houden bij het opslaan van brandhout.

Checklist voor het opslaan van brandhout

We hebben een kleine checklist gemaakt die je kunt aanhouden wanneer je het brandhout kurk droog wilt houden:

- Bescherm het brandhout tegen neerslag. Het spreekt voor zich. Droog brandhout blijft niet droog als je het voor langere tijd in de regen laat staan.

- Zorg ervoor dat uw afscherming de zijkanten van de brandhoutstapel niet afdicht, en zorg ervoor dat planten of ander groen het brandhout niet raken. Beide delen geven vocht af en voorkomen een optimale luchtcirculatie. 

- Zorg ervoor dat je het brandhout iets van de ondergrond los licht of op een oppervlak wordt geplaatst dat eventueel van onderaf komend vocht absorbeert.

- Zorg voor zoveel mogelijk luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke vocht in de lucht,  kan verdampen.

Het is altijd een goed idee om het brandhout een paar dagen voordat je ermee gaat stoken binnen te halen. Vooral in koude maanden zullen de lage temperaturen ervoor zorgen dat eventueel oppervlaktevocht op het brandhout moeilijker kan verdampen, dit verdampt  na een paar dagen in een warm huis. In de zomer is dit niet zoon probleem omdat eventuele zonnestralen of atmosferische hitte ervoor zorgen dat het oppervlaktevocht verdampt.