Soorten brandhout

Houtsoorten en verbrandingswarmte

Voordat je hout koopt, moet je het vochtgehalte van het hout weten. Het hout geeft warmte af tijdens de verbranding, niet het vocht. Het vermogen van hout om warmte af te geven, ook wel de verbrandingswarmte genoemd, neemt af naarmate het vochtgehalte toeneemt. Al het hout van de Nordicwoods is zorgvuldig ovengedroogd en heeft daarom een zeer laag vochtgehalte van minder dan 20%. Dit betekent dat elke houtsoort in onze webshop zijn optimale verbrandingswarmte bereikt en direct na levering kan worden gebruikt.

Keuze van de houtsoort

Aangezien 1 kg volledig droog hout ongeveer dezelfde hoeveelheid energie bevat, ongeacht de houtsoort, is het van belang welke houtsoort je kiest. Alle houtsoorten hebben namelijk een ander gewicht per kubieke meter/m3. Het verschil zit hem in de dichtheid van het hout, d.w.z. hoe compact/zwaar de structuur van een bepaalde houtsoort is. Een pallet met beukenhout weegt bijvoorbeeld bijna twee keer zo veel als een pallet met dennehout. Beukenhout geeft echter wel bijna twee keer zoveel energie af, tijdens een optimale verbranding.

Onderstaande tabel geeft het gewicht van een boom per kubieke meter (m3) weer. Je moet het gewicht vergelijken met de prijs van de afzonderlijke pallets brandhout als je de meest economische oplossing wilt vinden.

Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke houtsoort het beste bij jou en je stook situatie past. Hieronder kunt u de verschillende soorte zien. 

Een aantal factoren kan van invloed zijn op die beslissing:
  • Wil je de hele dag of alleen 's avonds stoken?
  • Is je haard geschikt voor de ruimte die moet worden opgewarmd?
  • Wil je een harde, compacte en efficiënte houtsoort zoals eikenhout, of wil je een licht ontvlambare, middelharde houtsoort met een mooie, decoratieve schors zoals berkenhout?
Brandhout Essen Beuken Haagbeuk Eiken Berken
Bekijk alle producten per type Ga naar  Essen Ga naar Beuken Ga naar Haagbeuk Ga naar Eiken Ga naar Berken
Massa van het brandhout in kg per m3 570 kg 580 kg 640 kg 580 kg 540 kg
Eenvoudig aan te steken Gemiddeld Gemakkelijk Gemakkelijk Gemiddeld Zeer gemakkelijk
Benodigde primaire lucht/trek Zeer weinig Een beetje Een beetje Een beetje Zeer weinig
Brandtijd 3-4 uren 3-4 uren 4 uren 3-4 uren 3 uren