Klimaatbos Oerum

Klimaatbos Ørum
9,9 hectare klimaatbos met ongeveer 40.000 bomen in het Deense dorp Oerum in het gebied Djursland

Alle bomen in het klimaatbos van Ørum (eu-roem) zijn geschonken door onze partners Coolshop.

Een klimaatbos houdt in dat het gebied is beplant met houtsoorten die zorgen voor optimale omstandigheden voor een maximale CO2-opname van de betreffende bodem.

Op deze twee prachtige landerijen in het gebied van Djursland is het het meest optimaal om een ​​mengsel van loof- en naaldbomen te planten.

Een gebied ten oosten heeft een minder zanderige bodem dan het westelijke gebied, maar de gebieden hebben gemeen dat met name coniferen uitstekend groeien. Het grootste deel van het bosgebied bestaat dan ook uit naaldbomen met daartussen een klein stukje beuk, wat je kunt zien op de boskaart onderaan de pagina.

Coniferen zijn de Scandinavische houtsoort die onder optimale omstandigheden de meeste CO2 opneemt - tot wel 21 ton CO2 per hectare per jaar.

De beplanting in het gebied absorbeert ongeveer 1374 ton CO2 per hectare iedere 100 jaar of 13,74 ton per jaar, volgens berekeningen van de Universiteit van Kopenhagen.

Met zijn 10 hectare zou Rotterdam Ahoy hier twee keer inpassen, of ongeveer 20 voetbalvelden.

Al onze bosprojecten zijn verzekerd tegen brand en vallen onder een vredesbosverplichting. Dit betekent dat er binnen 10 jaar vegetatie op komst moet zijn die zich kan ontwikkelen tot hoogstammig bos. Het betekent ook dat het bos duurzaam moet worden beheerd volgens de principes van de Boswet en dat de grond niet voor iets anders dan bos mag worden gebruikt.

De wet is zo streng dat alleen een staatsautoriteit de beslissing kan nemen om de status van het gebied als vredesbos te wijzigen. Het Deense bureau voor milieubescherming is bevoegd om namens de minister van Milieu en Voedselvoorziening in Denemarken een besluit te nemen in overeenstemming met de Boswet.

Het bos zal naar verwachting in 2022 worden aangeplant.

Klimaatbos Ørum