Waarom planten wij bossen?
Je zou denken dat we gewoon voor bossen hebben gekozen omdat het voor ons dichtbij was. Hoewel we van bomen houden, is dat maar een klein deel van de verklaring. Als je het verschil wilt maken voor het klimaat en de biodiversiteit, dan is bos gewoon een fantastische, laag-praktische en laagdrempelige oplossing die al vanaf de aanplanting een helpende hand biedt aan het milieu.
Bij het planten van bos is er niets meer nodig dan wijze koppen, wijze handen, kleine bomen en misschien een enkele tractor. Er zijn geen zware productieprocessen. De natuur is mooi in al zijn eenvoud, en waar politiek gesproken wordt over het opzuigen van CO2 uit de lucht met ingewikkelde machines, zijn de bomen de natuureigen, grondig geteste oplossing.
Bossen zijn natuurgebieden en mensen willen deze in hun achtertuin. Op die manier zijn het vaak de landeigenaren die contact opnemen om de financiering voor nieuwe bossen te helpen vinden.
We willen bijdragen aan de groene transitie, maar niet aan de tweedeling die we die ook hebben zien creëren. Bossen maken geen lawaai, vervuilen of beschadigen het natuurlijke landschap niet. Daarentegen vinden Nederlanders het ook nog eens heerlijk om een wandeling te maken in het bos.
Wij planten bomen in de Deense bossen en deze hadden een netto opname van DKK 2,9 miljoen ton CO2-equivalenten in 2019, en bossen, samen met de oceanen van de wereld, zijn wereldwijd de belangrijkste bronnen van CO2. Wij vinden dat bossen zoveel mogelijk moeten worden verspreid. Bossen zijn, naast fantastische recreatiegebieden, ook een sterke en natuurlijke hulpbron voor het opnemen van CO2 en daarnaast een groen materiaal dat in de toekomst fossiele brandstoffen zal vervangen.