Gids voor houtpellets

Begrijp de brandwaarde van houtpellets

De markt voor houtpellets kan net het Wilde Westen zijn. Er zijn echter een aantal punten waarmee u vertrouwd kunt raken als u beter wilt worden in het navigeren op de houtpelletmarkt. Alle houtpellets hebben een andere brandwaarde, en deze hangt af van verschillende punten. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren voor de brandwaarde van houtpellets, zodat u de juiste keuze kunt maken bij het kopen van houtpellets.


Kwaliteitsstandaarden voor houtpellets

Er bestaan diverse officiële kwaliteitsstandaarden en -normen voor houtpellets. Consumenten kijken vaak naar buitenlandse normen. Zo zijn daar bijvoorbeeld:

Din+ - en Din – Duitsland
ENS – Oostenrijk
Zweden Standard SS 18 71 20 Groep 1 – Zweden

Hoewel verschillende fabrikanten dezelfde standaard volgen, betekent dit niet dat kwaliteit en producten van alle fabrikanten hetzelfde is. Standaard is doorgaans een minimumstandaard waaraan fabrikanten voldoen, maar de verschillende parameters boven de minimumniveaus kunnen behoorlijk variëren. Wij zijn van mening dat standaardnormen een goede zaak zijn, omdat de houten pellets hier aan objectieve en onafhankelijke analyses worden onderworpen.

Naast standaardnormen van onafhankelijke instellingen en organisaties passen diverse aanbieders ook hun eigen kwaliteitsstandaarden toe. Het probleem met deze standaarden is echter dat ze doorgaans niet zijn gebaseerd op objectieve criteria die door een onafhankelijk instituut zijn vastgesteld en gecontroleerd. Fabrikanten die hun eigen normen en kwaliteitsstandaarden hanteren, staan er dus zelf garant voor dat de kwaliteit voldoet aan de objectieve criteria die hun eigen vastgestelde normen voorschrijven.

Analyses van houtpellets

Let bij het kopen van houtpellets op de punten die de basis vormen voor de beoordeling van de brandwaarde. Een hoge beoordeling van de kwaliteitsstandaard van de houtpellets betekent niet dat een bepaald merk of product perfect is om in uw installatie te stoken.

Hiervoor is een groot aantal andere factoren, en de setting en lay-out van uw specifieke installatie van groot belang. Dat gezegd hebbende, de kwaliteitsnormen zijn natuurlijk een zeer goede eerste referentie om de kwaliteit van de houtpellets die u overweegt te kopen te beoordelen.

De meeste fabrikanten en leveranciers bieden door onafhankelijke controleurs uitgevoerde tests aan op de door hun aangeboden houtpellets. Dit is een goede start bij het beoordelen van de kwaliteit van een houtpellet. U zou altijd een onafhankelijke en actuele analyse moeten kunnen krijgen van de houtpellets die u overweegt te kopen.

Wij zijn van mening dat objectieve beoordeling getest door een onafhankelijk analyse-instituut een zeer goed uitgangspunt is voor het beoordelen van houtpellets en hun brandwaarde. De meeste analysetesten bevatten waarden voor de volgende parameters:

Asgehalte

Geeft de hoeveelheid as aan die na verbranding moet worden verwijderd. Het aspercentage moet zo laag mogelijk zijn, aangezien meer as vaak een indicatie is van onzuiverheden in een pellet.
Indicatiewaarde: < 0,5 procent.

Het assmeltpunt

Geeft de temperatuur aan waarbij de as samensmelt en er slakvorming kan plaatsvinden. Slakvorming leidt tot een slechte energie-efficiëntie en je kachel kan erdoor kapotgaan. Een laag smeltpunt is een indicatie van schors of andere verontreinigingen in een pellet.
Indicatiewaarde: > 1.200-1.300 graden

Effectieve verbrandingswarmte

De effectieve verbrandingswarmte wordt theoretisch gemeten in de testen die als basis dienen voor het analyseren van houtpellets. De berekening wordt verricht in kWh/kg, MJ/kg of kcal/kg (de verhouding tussen de waarden is als volgt: 1 MJ = 238,8458 kcal, 1 kW = 860 kcal, 1 MJ = 0,2778 kWh. 
Indicatiewaarde: > 4.300 kcal/kg / 18 MJ/kg / 5 kWh/kg

Houdbaarheid en stabiliteit

De mechanische stabiliteit van houtpellets wordt in procenten gemeten door ze bloot te stellen aan fysieke belasting (stress). Als houtpellets onstabiel zijn onder fysieke belasting tijdens bijvoorbeeld transport, verkruimelen ze. De mechanische stabiliteit wordt onder andere beïnvloed door het ligninegehalte (het natuurlijke bindmiddel in hout), het watergehalte en hoe hard de houtpellets tijdens het productieproces zijn samengeperst. Het is van belang dat de houtpellets de juiste hardheid hebben, zodat ze stevig zijn, maar te hard geperste houtpellets kunnen problemen veroorzaken in sommige verwarmingssystemen.
Indicatieve waarde > 97%

Vochtgehalte

De hoeveelheid vocht in houtpellets is van invloed op de verbrandingswarmte en dus op de energie-efficiëntie tijdens de verbranding. Een te hoog vochtpercentage betekent dat een deel van de energie in de pellet wordt gebruikt om vocht in de pellet te verhitten en te laten verdampen, in plaats van daadwerkelijk de kachel te verwarmen. Bovendien loop je kans op roet en aanslag in de schoorsteen. Een te laag vochtpercentage kan er anderzijds voor zorgen dat de houtpellets niet de gewenste sterkte hebben, waardoor ze sneller verkruimelen.
Indicatiewaarde: 6-8%

Dichtheid

De dichtheid van houtpellets wordt bepaald door hoe hard ze zijn samengeperst. Hoe hoger de druk, hoe meer energie er in de pellet zit. Omdat houtpellets per kilo worden afgerekend, maakt de dichtheid niets uit voor de prijs die je betaalt voor de energie-inhoud van de pellet. Je ziet echter het verschil in de hoeveelheid houtpellets in je silo, als je ze los geleverd krijgt. Houtpellets met een hoge dichtheid nemen minder ruimte in beslag dan houtpellets die minder hard geperst zijn en dus een lagere dichtheid hebben.
Indicatiewaarde: 0,6 - 0,7 kg per liter

Verpakking

Houtpellets zijn gevoelig voor water en vocht. Het is daarom belangrijk dat de houtpellets in een verpakking zitten die bestand is tegen langdurige opslag in de buitenlucht. Sommige houtpellets worden geleverd met een verpakking die geschikt is voor buiten, maar we raden je aan om ze eigenlijk altijd binnen te bewaren. Bij levering in zakken moet je er ook rekening mee houden dat de zakken stevig genoeg zijn en niet kapotgaan als je ze verplaatst.

Beoordeling van houtpellets en persoonlijke ervaringen

Onze ervaring met houtpellets, gebaseerd op vele jaren eigen gebruik en een goede kennis van de markt, is dat er veel houtpellets op de markt zijn die een redelijke tot goede kwaliteit hebben. Producten van erkende leveranciers in Zweden en andere Europese landen zijn over het algemeen van redelijk tot goede kwaliteit. Ook veel producten uit Oost-Europa hebben een redelijke kwaliteit.

Producten die matige kwaliteit leveren, krijgen relatief snel een slechte naam in de markt. Dit is vaak te wijten aan retailers die nieuwe en onbekende merken houtpellets van onbekende en onbewezen leveranciers uit verre landen op de markt brengen. Het enige wat van belang is bij deze producten, is de prijs en net als bij allerlei andere artikelen is goedkoop vaak duurkoop.

De vele klantbeoordelingen van houtpellets op discussiefora en dergelijke zijn vaak subjectief en gebaseerd op persoonlijke ervaringen met dat specifieke type houtpellet. Ze geven vaak weer hoe een houtpellet in een bepaald type ketel, met specifieke instellingen en onder bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het weer, zijn gebruikt. Dat leidt natuurlijk tot subjectieve beoordelingen van de kwaliteit en verbrandingswarmte e.d. Op basis hiervan kun je de kwaliteit van verschillende houtpellets al enigszins beoordelen. Houd er echter rekening mee dat de statistische basis van deze beoordelingen niet objectief en onafhankelijk is. We raden je daarom aan om altijd naar de analyseresultaten te kijken van de houtpellets die je wilt kopen.

Analyseresultaten van onafhankelijke instellingen op basis van objectieve informatie zijn uiteraard de beste bron van goede en objectieve informatie.
Wat ook van belang is voor de keuze van houtpellets, is dat ze van een consistente kwaliteit zijn. Dit heeft namelijk gevolgen voor een veilige werking en optimale benutting van de verbrandingswarmte van de houtpellets. Houd er rekening mee dat er grote verschillen kunnen zijn tussen de leveranciers. Zelfs tussen distributeurs die hetzelfde merk aanbieden, kunnen er verschillen optreden, aangezien de houtpellets misschien niet in dezelfde fabriek zijn geproduceerd. Een product dat door verschillende leveranciers onder dezelfde merknaam wordt aangeboden hoeft kwalitatief dus niet hetzelfde te zijn. Sommige retailers - ook grote ketens - hebben verschillende leveranciers en verkopen vervolgens de houtpellets onder dezelfde merknaam zolang ze voldoen aan de voor elk merk gespecificeerde analyseresultaten.