Stoken met houtpellets

Verantwoord de kachel aansteken - voorkom 80% van de uitstoot van schadelijke deeltjes tijdens het aansteken

Er zijn steeds meer stookinstallaties die geschikt zijn voor het stoken met houtpellets. Stoken met houtpellets is daarom een volwaardig alternatief voor stoken met olie. Daarnaast is stoken met houtpellets goedkoop en milieuvriendelijk.

Toezicht op pelletkachels

Of je doorlopend toezicht moet houden op houtpellets is sterk afhankelijk van de gekozen oplossing. Sommige, met name oudere installaties, hebben permanent toezicht nodig, bijvoorbeeld om houtpellets bij te vullen en as te verwijderen.

De meeste nieuwe installaties hebben minder toezicht nodig, omdat de afvoer van as en het bijvullen automatisch kunnen plaatsvinden. Het hangt allemaal af van de oplossing die je kiest en hoeveel tijd je er iedere dag aan wilt besteden. Er zijn tegenwoordig installaties waaruit je slechts 1-2 keer per jaar de as hoeft te verwijderen en die automatisch kunnen worden bijgevuld vanuit een houtpelletopslag met een voorraad voor meer dan een jaar. Zo'n installatie is een volwaardige vervanger voor een olie-installatie. Kortom, goedkoper en milieuvriendelijker.

Problemen met stoken

  • Als je problemen ervaart met het stoken van houtpellets, bijv. door grotere hoeveelheden as, grotere slakvorming of een lager rendement, kunnen hieraan verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Het kan te maken hebben met de instellingen of de installatie moet bijvoorbeeld worden geleegd of gereinigd. De kwaliteit van de houtpellets die je gebruikt, kan ook een van de oorzaken zijn. Voor de overgrote meerderheid is stoken met houtpellets echter een uitstekende oplossing.
  • Iedereen heeft wel een mening over stoken met houtpellets - de antwoorden die je krijgt, hangen af van wie je het vraagt. Hieronder vind je allerlei handige informatie over het stoken met houtpellets. We hopen dat je er wat aan hebt.

Kosten van stoken met houtpellets

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de kosten van verschillende vormen van verwarming, waaronder stoken met houtpellets. De afzonderlijke resultaten zijn afhankelijk van de omstandigheden, energiebehoefte, de mate van isolatie, enz. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat stoken met houtpellets echt een positief effect heeft op je energierekening. Daarom denken we dat er genoeg goede redenen zijn om met houtpellets te stoken, voor je portemonnee en voor het milieu.

  • Vraag verschillende leveranciers van houtpelletinstallaties en andere energieadviseurs om hulp bij de juiste keuze. Zij kunnen nauwkeurige berekeningen maken met betrekking tot de kosten als je overweegt om over te stappen op houtpellets.