Vijf goede tips om te besparen op je stookkosten

Geplaats door Robin Helder op

Vijf goede tips om te besparen op je stookkosten

Bespaar op jouw stookkosten: gebruik alternatieve energiebronnen

In de afgelopen maanden hebben we een enorme stijging van de energieprijzen gezien. Vooral door de stookkosten kunnen veel Nederlanders het risico lopen om voor een onaangename verrassing te komen te staan. Dit geldt ook voor hernieuwbare energiebronnen in Nederlanders, en helaas is er geen teken dat het de andere kant op gaat.

De snelle ontwikkeling heeft een naam gekregen die sinds de oliecrisis van de jaren '70 niet meer is gehoord: namelijk de 'energiecrisis'. Dit geldt niet alleen voor olie, maar voor alle energiebronnen en ook de duurzame energiebronnen.

Waarom stijgen de gasprijzen en de elektriciteitsprijzen?

De gasprijzen liggen nu ongeveer 1000% hoger de prijs die een jaar geleden nog de norm was. De prijs van elektriciteit is van 2020 tot 2021 met ongeveer 600% gestegen op de Europese markt, terwijl de gemiddelde Nederlandse prijs in dezelfde periode met meer dan 800% is gestegen.

Dit is voelbaar in huishoudens, en hierdoor heeft de Nederlandse regering een compensatie goedgekeurd in de vorm van een verlaagde belasting voor elektriciteitsrekeningen.

Hoe kan jij besparen op jouw stookkosten?

Bij Nordicwoods merken we ook dat er veel vragen zijn over de prijsverhogingen en dat onze klanten om informatie vragen over een goed advies voor het gebruik van brandhout als primaire warmtebron. Biobrandstoffen zijn lang niet zo sterk gestegen als elektriciteit en aardgas. Er worden geen statistieken gemaakt over biobrandstofprijzen op de Europese markt, maar onze beste gok is dat de brandstofprijzen nu stabiel schommelen tussen 30 - 50% procent ten opzichte van de prijs in 2021.

Het voordeel van het gebruik van brandhout is ook, in tegenstelling tot stroom en gas, dat je zelf de prijs bepaalt. Als je eenmaal je brandhout hebt gekocht, wordt het natuurlijk nooit duurder dan waarvoor je al betaald hebt. Het is een stabiele energiebron en als je bij ons ovengedroogd hout koopt, krijg je een milieuvriendelijker product met een laag fijnstof gehalte.

Om een ​​aantal van de vele vragen te beantwoorden die we ontvangen over prijsverhogingen en informatie over brandhout als de primaire warmtebron, hebben we een aantal goede adviezen verzameld over hoe je de meeste warmte voor jouw geld kunt krijgen in een koude en dure tijd.

Hier is onze top vijf aan goede tips om te besparen op de energierekening met haardhout:

1. Koop brandhout in de zomer

De prijs van brandhout is, net als al het andere, gebaseerd op vraag en aanbod, en er zit duidelijk een economische beloning in het kopen van brandhout in de warme maanden.

2. Koop groots in

Als je grote hoeveelheden wilt kopen en opslagruimte een probleem vindt, kan je houtsoorten kopen met een hoge ruimtedichtheid. Dit neemt minder ruimte in beslag.

3. Energie-intensief hout kopen

Een groot deel van de brandhoutprijs is gebaseerd op transport, hierdoor kunnen wij korting geven op de aanschaf van meerdere torens. Een overzicht van deze kortingen vind je op de productpagina.

4. Gebruik biobrandstoffen bij hoge gas- en elektriciteitsprijzen

Veel leveranciers bieden aan dat je jouw elektriciteits- of gasprijzen kunt bijhouden. Als jij een houtkachel of -ketel hebt, kan jij de prijsontwikkeling volgen en overstappen op biobrandstof wanneer je de prijs van elektriciteit en gas te hoog vindt.

5. Onderhoud en reiniging van oven of boiler

Biobrandstoffen branden niet beter dan de omstandigheden die jij eraan geeft. Een moderne oven of boiler die met frequent onderhoud en reiniging wordt verzorgd, brandt het beste. De motor is echter nooit beter dan de gebruikte benzine, dus hier is het belangrijk om kwaliteitsbewust te zijn.